Powerbank Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

dogukan

Updated on:

powerbank-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz

Günümüz artık akıllı cep telefonları devri. Akıllı cep telefonu alırken sadece işlemci, ram, kamera, ekran boyutuna değil, bize uzun süreli hizmet etmesi açısından bataryasına da bakıyoruz. Batarya gücünü mAh olarak ifade ediyoruz Peki nedir bu mAh? Miliamper / saat olarak kullanılan bu terim, saatte kaç mili amper depolayabildiğini ve cihaza verebildiğini gösterir.

Fakat cep telefonunun pil gücü ne kadar yüksek olursa bitmeye mahkûm dolayısıyla en ihtiyacımız olduğu anda cep telefonunun kapanmasını istemeyiz. Belki baktığınız zaman cep telefonu kadar önemli görmeyebilirsiniz ama kritik anlardaki kurtarıcımız powerbank’den bahsedeceğiz sizlere.

Bu yazımızda powerbank alırken nelere dikkat etmeliyiz konusunu ele alacağız fakat önce powerbank nedir? tanıyalım.

Powerbank nedir?

Powerbank, özellikle akıllı cep telefonları olmak üzere, tablet, mp3 çalar, fotoğraf makinesi gibi giriş desteği bulunan tüm elektronik cihazları, batarya gücü doğrultusunda istediğiniz her yerde sarj edebilmenize yarayan sarj cihazıdır.

Powerbank ilk çıktığında boyutuna göre mAh batarya gücünü ayırt edebiliyorduk ve powerbank’in batarya gücü arttıkça ebatı da büyüyordu fakat gelişen teknolojiyle birlikte her elektronik cihazda olduğu gibi batarya gücü yükseldikçe boyutları küçük kalan powerbank üretimleri yapılmaya başlandı.

Bu sayede batarya gücü yüksek yanında taşıması kolay olan powerbankler sayesinde, ihtiyacımız olan kritik anlarda elektronik cihazlarımızı sarj edebilir duruma geldik.

powerbank-alirken-nelere-dikkat-edilmeli
Powerbank Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Başta telefon aldık bir de telefonu sarj etmek için ayrıca bir cihaz mı taşıyacağız diyen bir kitle oluştu fakat sonrasında cep telefonu bataryasının gücü, ne kadar güçlü olursa olsun tam ihtiyacımız olan bir noktada bittiği zaman ve sarj edebilecek bir yer de bulamazsak kurtarıcımız olan powerbank cihazını, tercih eder hale geldik.

Yüksek batarya güçlerine rağmen küçük boyutlarda kalmasıyla birlikte, kafalardaki bu tabular yıkıldı ve cep telefonu gibi vazgeçilmezler arasında yerine aldı.

İlginizi Çekebilir:   Telefonum Şarjdayken Şarj Azalıyor Sorunu

Powerbank Alırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler

Elektronik her cihazı alırken hepimiz bir şeylere dikkat ederiz. Powerbank alırken de dikkat etmemiz gereken bir çok husus var.

Powerbank de cep telefonu gibi bir batarya gücünden oluşuyor fakat powerbank alımı sırasında tek başına batarya gücüne bakmak yanlış olacaktır. Peki powerbank alırken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Powerbank batarya gücü : Yazımızın içerisinde de değindiğimiz gibi powerbank alımlarında dikkat edilmesi gereken tek husus powerbank’in batarya gücü değil ama, dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan da biri. Batarya gücü mAh cisinden ifade edilir ve powerbank’in kapasitesini gösterir.

    Örneğin 10000 mAh batarya gücüne sahip bir powerbank aldınız. Cep telefonunuz ise 2500 mAh batarya gücüne sahip. Powerbank’iniz ile cep telefonunuzun tamamen boşalan bataryasını yaklaşık 2,5 kez doldurabilirsiniz.

  • Powerbank Input / Output Değerleri : Yani powerbank’inizin sarj olurken ne kadar hızlı sarj olduğu ve bir cihazı sarj ederken de ne kadar hızlı sarj edebildiğini gösteren Amper cinsinden giriş ve çıkış değerlerine Input / Output değerleri diyoruz.

    Bunu da bir örnekle açıklayacak olursak.Powerbank’inizin Input değerinin 2A olduğunu , output değerinin ise 1A olduğunu varsayalım. Yani powerbank’iniz sarj olurken 2A güç ile hızlı bir şekilde kendini sarj ediyor örneğin cep telefonunuzun sarjı bittiği zaman , cep telefonunuzu 1A güç ile daha yavaş şarj ediyor.

en-iyi-powerbank
En iyi powerbank hangisi

Bu durumda siz hem cep telefonunuzu sarj edip, hem cep telefonunuzdaki işlerinizi halledemezsiniz, çünkü cep telefonunuzu kullanırken, cep telefonunuz kendi bataryasından tüketim yapacağı ve powerbank ise bu tüketimi aynı hızda karşılayamayacağı için kullanım sırasında ani bir kapanma ile karşılabilirsiniz.

Tabii bu örneği verirken powerbank’in dolduran sarj başlığının , prizden aldığı output çıkış değeri ve hem powerbank’i doldururken hem de powerbank’den cep telefonuna sarj işlemlerini sırasında kullanacağımız sarj kablosunun orijinal olması ve kalitesi de büyük etkendir.

İlginizi Çekebilir:   Bilinmeyen Telefon Modelleri - Bilinmeyen Cep Telefonları

Yorum yapın