Bu yazımızda Araç Muayenede İstenen Belgeler – Araç Muayenede Gerekli Evraklar başlıklarından bahsedeceğz.
Günlük hayatımızda sürekli olarak ihtiyaç duyduğumuz araçlarımız, bizlere birçok noktada kolaylık sağlamaktadır. Sahibi olduğunuz araçlarınızın konforu içerisinde dilediğiniz yerlere giderken, bu araçların günlük, aylık ve yıllık bakımlarını yapmak da gerekmektedir. Tüm bakımlarını yaptığınız aracınızdan daha büyük verim alabilmeniz sağlanabilmektedir. Aynı zamanda araçlara gerekli hassasiyet gösterilmediğinde, araç da birçok sorun meydana gelebilmekte veya araç içinde durulamaz bir hale dönüşebilmektedir.Muayeneye girmeyen araçlar, trafik polisleri tarafından tespit edildiğinde, çeşitli cezalara sahip olabilirsiniz. Muayene yaptırmanın amacı, aranızın herhangi bir yerinde kusurun olup olmadığının kontrol edilmesi ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından yapılması şart koşulmuş işlemler arasındadır.
Araç Muayenede İstenen Belgeler
Araç muayeneye girerken yanınızda bulundurmanız gereken bazı evraklar da bulunmaktadır. Bu evraklar :
- Araç ruhsatı eğer yeni devir veya satış konusu ise noter tarafından geçiçi belge
- Trafik sigortası
- TC kimlik numarasının belli olduğu nüfus cüzdanı , pasaport veya sürücü belgesi
- Egzoz Gazı Ölçüm Muayene Belgesi(ağır kusurlu sayılmaması için)
- Vekalet durumu(araç sizin üzerinize kayıtlı değil ise).
- Bunların dışında aracın Vergi veya Ceza borcunun olmaması gerekir.
- Eğer aracınız LPG/CNG takılı ise ek olarak istenen şeyler şunlardır :
- LPG/CNG tankının üzerindeki bilgi etiketinin okunabilir olması , LPG/CNG tadilatı sonrası muayene işlemi varsa ,”Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” ve “Gaz Sızdırmazlık Raporu”nu götürmeniz gerekir.
- LPG/CNG`li bir araç “Yakıt/gaz deposu; ömrü ilgili mevzuatta belirtilen süreyi aşmış” veya “Sıvı Gaz Sistemi Onaysız” kusuru almış ise, muayene tekrar gelişinde “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” ni getirmeniz gerekir.
İlk muayene sonrası yukarıdaki kusurlar haricinde LPG/CNG sistemi ile ilgili başka bir ağır kusur alması durumunda muayene tekrarında ilgili kusurun fiziksel olarak tamir edilmesi yeterlidir. Herhangi bir evrak ya da belgeye gerek kalmaz. - Önemli notlar :
- Üzerinde tadilat yapılan ve tadilat sonrası muayenesi yapılacak araçlar : Yetkili mühendis tarafınca hazırlanan onaylı tadilat projesi ve hesapları , Tadilat sonrası muayene onay gördükten sonra, lazım olan tüm resmi belgeleri alıp “Trafik Tescil Büroları”na giderek, araçta yapılan değişikliğin kesinlikle bildirilmesi ve tescil kayıtlarına işletilmesi gereklidir.
- Sadece randevuyla hizmet veren istasyonlarda Tadilat Sonrası Muayene hizmeti için randevu alınması zorunludur.
Tüm bu işlemlerinizi yapmanızın ardından aracınızı muayene için randevu aldığınız istasyona götürerek, muayene işlemlerini tamamlatabilirsiniz. Araç istasyona alındıktan sonra yaklaşık olarak 30 dakikalık bir işlemden geçmektedir. Tüm bu işlemlerin sonucunda aracınız sizlere tekrardan teslim edilmekte ve eğer araçta bir kusur bulunduysa, kusurların giderilip tekrardan muayeneye girmesi istenmektedir. Fakat herhangi bir sorun yok ise aracınız 2 yıl boyunca muayeneli olacaktır.
Makale yazılırken Tuvturk Resmi Sitesi ‘ den yararlanılmıştır.Bilgiler 2018 yılında yazılmıstır değişiklik gösterebilir.