Sonbahar mevsiminde olduğumuz şu günlerde tabiri caizse ufak ufak kış hastalıklarına geçiş yapmaya başladık bile. İmmün Sistemi olarak adlandırılan Bağışıklık Sistemimizin verimli çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu pek çok madde vardır. Peki bağışıklık sistemini güçlendiren besinler neler? Yazımızın devamında vitamin deposu besinleri ve özelliklerini inceleyebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Neler?
Bu maddeleri yani vitamin ve mineralleri besin takviyesi adı altında satılan ürünler ile elde edebiliriz. Ancak yüzde yüz doğal bir yöntem olmaz. Zaten bunu doktorlar da desteklemiyorlar. İnsan bedeninin sağlıklı işleyebilmesi için gerekli tüm temel bileşenleri yalnızca besinler aracılığı ile almamız en güvenilir yöntemdir. Bu nedenle bugünkü konumuzu Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler nelerdir olarak belirleyerek araştırdık ve sizler için hazırladık. Şimdi konumuzda geçelim..
Bağışıklık Sistemini Destekleyen Vitaminler
Öncelikle şunu bilmeliyiz; Vücudumuzun tüm vitamin ve minerallere değişken oranlarda ihtiyacı vardır. Bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler elbette var ama yalnızca bu vitaminleri almak onun sağlıklı işleyişine neden olmaz.
Biz bağışıklık için gerekenleri alırken geri kalan doku ve organlarımızın ihtiyaç duyduğu maddeleri almazsak olmaz. Bağışıklık sistemi için en gerekli ve vücut tarafından üretimi mümkün olmayan temel vitamin C vitaminidir. Bu vitamini Portakal, Kivi gibi meyvelerden elde edebiliriz. Tabi başka yiyeceklerde de var. Tercihinize kalmış. Yeter ki her gün ama her gün C vitamini almaya çalışın.
Diğer temel vitaminler ise A ve D vitaminleridir. Magnezyum ve Çinko mineralleri de bu vitaminlerin çalışması için gereklidir. Bu vitamin ve mineralleri et ve balık ürünlerinden, süt ve süt ürünlerinden alabiliriz.
Sarımsak
Beyaz sarımsak, kara sarımsak.. Bu yiyecekleri her gün bir diş bile olsa yemek ve salatalarımıza eklemeliyiz. Sarımsak; Antiviral, Antifungal, Antibakteriyel özellikleri ile vücudun savunmasını güçlendirir.
Mantar ve enfeksiyonlarla mücadeleye katılır. Aynı zamanda içerisinde yer alan Allicin adlı madde ile kanser oluşumları ile mücadeleye destek olabilmektedir. Kolesterol ve Kan basıncına yönelik olumlu katkılarını da göz ardı etmemek gerekir.
Yoğurt
Düzenli yoğurt tüketimi yalnızca D vitaminini karşılamakla kalmaz bağırsak floramızdaki iyi huylu bakterilerin yaşam ve denge kalitesine de olumlu katkılar sunar. Bu nedenle her gün küçük bir kase bile olsa düzenli olarak yemek lazım. Probiyotik etkiler de içeren yoğurt sindirim – boşaltım sistemi için gereklidir. Kefir ile bu floraya daha çok destek olabilirsiniz.
Ispanak
Hepimiz biliriz Temel Reis’i. Ispanak yer ve koca koca kasları çıkar. İşte Ispanak bizim Yeşil Dev’imiz. Magnezyum, Potasyum, Folik Asit ve C vitaminini bir arada sunan nadir bitkilerdendir. Bu bileşenler hücresel yenilenmeye destek olmaktadır.
Brokoli
Karaciğer için en faydalı besinlerin zirvesinde yer alan Brokoli A, C, E vitaminleri ve Kalsiyum barındırmaktadır. Antioksidan etkileri ise inanılmaz derecede yüksektir. Bu nedenle kendi kendini yenileyebilme özelliği olan Karaciğer sağlığı için tüketilmesi önerilmektedir. Sofranızdan eksik etmeyin. Minik bir lokma dahi olsa yemeye çalışabilirsiniz.
Turunçgiller
Portakal, Limon, Greyfurt, Mandalina… Çoğumuz severek yeriz bazılarımız zorla.. Ancak bu meyveleri soframızda her daim bulundurmamız gereklidir. Özellikle insan organizmasının üretemediği C vitaminin karşılanması için gereklidir.
Eğer Kan Sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız ( örneğin Aspirin, Coraspin ) Greyfurt’tan uzak durunuz. Kalp ve Damar sistemi rahatsızlıkları bulunan bireyler Greyfurt’u özenle tüketmelidirler.