Evimizin belki de tek nefes alabileceğimiz özel alanlarıdır balkonlarımız. Özellikle gününü evde geçiren ev hanımlarının en değer verdiği yaşam alanlarından sayılabilir. Balkonu güzelleştirmenin yolları konusunda fikir danışabileceğiniz en yetkili kurum bayanlardır. Eski İstanbul evlerinin en dikkat çeken bölümleri olan balkonlar, günümüzde önemini kaybetmeye başlasa da, yine de çoğu bölgemizde balkonlu evlerin görsel tasarımları göze çarpmaktadır. Balkonlu evden bahsediyoruz evet ama balona sahip olmayan milyonlarca evi de es geçmemek lazım. Özellikle büyük şehirlerde balkonlu eve sahip olmak, bir lüks kapsamında görülmektedir. Apartmanların dip dibe inşa edildiği ve evlerin giderek küçüldüğü bir ortamda yaşıyoruz. Balkon dekorasyonu için değişik fikirler üretilse de, tüm bu tasarımların imkânlar ile kısıtlı olduğunu unutmamak gerekir. Balkonun ebatı, hangi yöne baktığı, güneş alıp almadığını ve kaçıncı katta olduğu bile önemli detaylardır balkon tasarımı için.
Balkon Dekorasyonu
Evi gösteren en güzel detaydır balkon. Yaşam alanı olmasının haricinde, dinlenme alanlarımız sayılabilir. Özellikle sigara içen aile bireylerinin yaşadığı evler için, kurtarıcı görevi yapar. İstanbul’u ele alıp değerlendirme yaparsak, balkon metrekareleri 3 ila 5 metrekare arasında değişmektedir. Genellikle 2 kişinin sığabileceği şekilde inşa edilen balkonlar, en azından nefes almak ve manzara izlemek için ideal yerlerdir. Balkon dekorasyonu kadınların zevklerine göre yapılır. Rengârenk çiçeklerin olduğu saksılar, şirin dekorasyon objeleri, tül perdeler, küçük iskemleler ve belki de süslü bir kül tabağı, balkon dekorasyonunu tamamlayan nesnelerdir.
İlginç Balkon Fikirleri
Klasik balkon tasarımı haricinde, özellikle Ege bölgesinde sıkça rastlayabileceğiniz renkli balkon tasarımlarına rastlayabilirsiniz. Renkli çiçekler, sarmaşıklar ile çevrilmiş gönül ferahlatan balkon tasarımları, evlere farklı bir güzellik katmaktadır. Bazı ev sahipleri balkonlarını tamamen cam ile kaplayıp, pencerelerden faydalanmaktadır. Bazıları ise hafif tül perdeler ile kapatıp, güneş ışığını kesmek istemektedir. Çoğu balkon tasarımında ise perde kullanılmamaktadır. Bu tamamen tercih meselesi olup, yukarıda bahsettiğimiz gibi evin durumuna göre şekillenmektedir. Kapalı ve büyük bir balkona sahipseniz, “ kış bahçesi “ olarak adlandırılan sevimli bir yaşam alanı yapabilirsiniz. Orman havasında çayınızı kahvenizi yudumlayabileceğiniz dekoratif yaşam alanları inşa edebilirsiniz. Tabi bunun için balkonunuzun en a 40-70 metrekare arasında olması gerekir.
Dekoratif kanepe, koltuk veya şık bir salıncak ile kış bahçenizi tamamlayabilirsiniz. Hasır oturma grupları, puf yastıklar, ahşap sehpalar, balkon dekorasyonu için vazgeçilmez detaylardır. Bunları atlamamak gerekir. Evde çalışan kişilerin home ofis olarak kullanabileceği hem dekoratif, hem de teknolojik balkon tasarımları yaratabilirsiniz. Portatif bir çalışma masası, konforlu küçük bir sandalye veya koltuk ile bu detayı tamamlayabilirsiniz. Otantik bir hava katmak istediğiniz şirin bir balkonunuz varsa, şark köşesi kurabilir ve eski köy odalarına benzer bir dekor uygulayabilirsiniz. Hem ekonomik, hem konforlu ve hem de şık bir balkon tasarımı yaratabilirsiniz. Bunun için birkaç kilim ve bir döşek yeterli olacaktır. Bu dekorasyon fikrini bir kaç küçük ahşap sehpa ile taçlandırabilirsiniz.
Balkon Tasarımı
Evinizin balkon dekorasyonu konusunda fikir düşünmeden önce, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Evde kaç kişi yaşıyor, çocuk var mı, varsa yaşları kaç, günün her saati evde bulunan bireyler kimler, evde sigara içen var mı, eviniz yazlık mı yoksa kışlık mı, gibi soruların yanıtlarını masaya dökün. Bu cevaplara göre balkon tasarımı konusunda fikirler yürütün. İhtiyacınızın olmadığı detayları çıkartın. Gereksiz ayrıntılara girmeyin. Balkonunuzu boğmayın. Gösterişten kesinlikle uzak durun. Sizi mutlu edecek, yaşamanızı kolaylaştıracak balkon dekorasyon fikirleri sizin için ilk tercih nedeni olmalıdır.
Balkon Dekorasyonu Maliyeti
Evin belki de en ekonomik dekorasyonunun yapabileceğimiz alandır balkonlar. Evde kullanmadığınız eşyalardan bile çok şık balkonlar yaratabilirsiniz. Kesinlikle balkon tasarımı için bir iç mimara ihtiyacınız yoktur. Düşük maliyet, bol konfor ve huzur, balkon dekorasyonu yapmadan önce hedefleyeceğiniz ilk şey olmalıdır. Bu planı yapmadan önce, önce ne istediğinizi bilin, ihtiyaç listesi çıkartın ve kolları sıvayın. Balkonunuzun dilinden yine en iyi siz anlarsınız. Bunu sakın unutmayın. Sadece balkon mobilyaları için para harcayın. Diğer küçük detayları DIY uygulamaları ile kendiniz rahatlıkla halledebilirsiniz. Bunun için internette yayın yapan bazı dekorasyon videolarından faydalanabilirsiniz.