Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar

Guney

Updated on:

Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar

Besinlerin yapaylaşmasıyla birlikte insanlar daha doğal ve sağlıklı alternatiflere yönelmiştir. Bitki dünyasındaki sayısız bitkiden birçoğu da insan vücuduna çeşitli faydalar sağlamaktadır. Alternatif tıbbın, doğallığın ön planda olduğu dönemde bu yükselişe bağlı olarak bilgi kirliliği de oldukça fazladır. Bitkilerle yapılan çayların doğru şekilde hazırlanıp tüketilmesi sağlık açısından çok önemlidir. Yazımızın devamında bitki çayları hakkında merak ettiğiniz tüm detayları ve önerilerimizi inceleyebilirsiniz.

Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar

Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar
Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar

Dünya üzerindeki pek çok bitki, fayda sağlamak amacıyla demlenip kullanılabilir. Gerek zayıflamak için gerek iyileşmek için gerekse günlük hayatınızda daha aktif ve sağlıklı olmak için bitki çayı tüketebilirsiniz.

Bitki Çayları Nasıl Demlenir?

Çayı yapılabilen, kullanıma uygun çok sayıda bitki vardır. Bitki çaylarının nasıl demlenmesi gerektiği bitki türüne göre değişiklik göstermektedir. Hatta bitkinin ne amaçla kullanılacağına yönelik detaylar bile demleme biçimini değiştirebilir. En genel haliyle bitki çaylarının demlenmesinde kaynar su kullanılması gerektiği bilinmektedir.

Bitki çaylarının hemen hepsi kaynatılmadan, kaynamış suyun içine atılarak demlenmeye bırakılır. Ancak yine de kullanacağınız bitkiye yönelik demleme biçimini, işin uzmanından detaylıca öğrenmeyi ihmal etmeyiniz.

En Çok Tercih Edilen Bitki Çayları

Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar
Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar

Bitki çaylarına bakıldığında en çok tercih edilenlerin yeşil çay, melisa, papatya ve zencefil olduğu görülüyor. En çok tercih edilmelerinin temelinde, zayıflamaya olan olumlu etki etme, ruhsal sakinlik sağlama, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları gidermeye destek olma gibi özellikler yatıyor.

Bu çayları nane çayı, biberiye, ıhlamur gibi bilindik bitki çayları takip ediyor. En çok tercih edilen ve sevilen bu bitki çayları, diğer bitki çaylarının aksine genellikle alerjik etki yaratmamaktadır.

En Faydalı Bitki Çayı Hangisidir?

Bitki çaylarının faydalı olması doğru şekilde kullanımıyla fazlasıyla alakalıdır. Ayrıca kullanan kişilerin bünyesi de bitki çayının faydasında belirleyicidir. Aynı bitki çayından birçok kişi fayda görürken; bir kesim herhangi bir fayda göremeyebilir.

İlginizi Çekebilir:   B12 Nedir? B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çoğunluğun kullanımına bakılarak fayda görülen bitki çayları arasında yeşil çay, zencefil çayı, melisa çayı sayılabilir. Ayrıca kullanan pek çok kişi de papatya çayının faydalı olduğunu belirtmektedir.

Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar
Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar

Bitki Çayları Ne Zaman İçilmeli?

Bitki çaylarının hepsinin kendine has kullanım biçimleri vardır. Nasıl demlendiği gibi ne zaman içileceği de önemli bir detaydır. İçerikleri farklı olan bitki çayları vücutta farklı etkiler göstermektedir. Örnek olarak yeşil çay metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bu nedenle akşam geç saatlerde içilmesi önerilmemektedir. Geç saatlerde tüketildiğinde vücudu uyardığından uykusuzluğa neden olabilir.

Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar
Bitki Çayları Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Detaylar

Melisa çayı ise aksine gündüz saatlerinde tüketilmemelidir. Sakinleştirici etkisi olan melisa çayı, ıhlamur gibi çayların akşam saatlerinde, gergin hissedildiğinde tüketilmesi önerilir.

Doğru zamanlama yapılmadan tüketilen bitki çaylarından fayda yerine zarar görülebilir. Kullanacağınız bitki çayını ne amaçla kullanacağınızı belirtip nasıl ne zaman tüketeceğinizi mutlaka öğrenmelisiniz. Aksi halde vücut düzeninizin zarar görmesine neden olabilirsiniz.

Hamilelikte Bitki Çayı İçilir mi?

Hamilelik, kadınların çok özen göstermesi gereken özel bir dönemdir. Tüketilen her şey annenin ve gerek kan ile gerekse göbek bağı ile bebeğin hayatını etkilemektedir. Haliyle tüketilen içeceklere, yiyeceklere, ilaç kullanımına mutlaka dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde bitki çayı tüketilmesi genellikle önerilmemektedir.

Ancak bazı bitkilerden hazırlanan çayların kısıtlı kullanımına doktor kontrolünde izin verilmektedir. Örneğin ıhlamurun günde bir fincan tüketilmesi genellikle rahatsızlık vermemektedir. Yine de çok gerek duymadıkça hamilelik döneminde bitki çayı tüketmemenizde yarar var.

Birçok bitki çayının hamileler üzerinde denenmemiş olduğunu asla unutmamalısınız. Bilimsel anlamda denememiş olmasından dolayı hamilelik döneminde bitki çayı tüketimi doğru kabul edilmez.

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Bitki Çayları

Soğuk algınlıklarının neredeyse hepsi ilaç kullanmadan, bitkisel tedaviler ve sağlıklı beslenme ile rahatlıkla atlatılabilmektedir. Ancak alerjik bünyesi olanlar soğuk algınlığı için de olsa doktora danışmadan herhangi bir bitki çayı tüketmemelidir.

İlginizi Çekebilir:   Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bitki çaylarında karışım yapmak çoğunlukla önerilmezken; soğuk algınlığı için faydalı olan çayların neredeyse tamamı karışımlardan elde edilmektedir. Bitki çayı karışımı yaparken daha önce yapılmış, denenmiş ve onaylanmış olanları tercih etmeye dikkat etmeli; bilinçsizce bitki karışımı hazırlamamalısınız.

Soğuk algınlığı için zencefil, nane, ıhlamur, adaçayı, ekinezya çayı tercih edebilirsiniz. Adaçayını, ekinezya çayını tek başına demlemeye özen göstermelisiniz. Bunun dışında zencefil, ıhlamur, limon, nane, karanfil karışımı bir çay demleyerek soğuk algınlığını kısa sürede atlatabilirsiniz.

Yorum yapın