Gemi Kaptanı Olmak ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm İncelemesi

Hafsa Koçak

Updated on:

Gemi Kaptanı Olmak

Gemi Kaptanı Olmak ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm İncelemesi

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda “Gemi Kaptanı Nasıl Olunur” ve “Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği” konularını inceleyeceğiz.Merak edilen sorularımızı bölüm öğrencisi Eren’e sorduk kendisine vakit ayırdığı için teşekkür ederiz.Umarım faydalı olur.Sorularımıza geçelim :

1.Bize biraz kendinden bahseder misin ?

Merhaba, adım Eren, 20 yaşındayım. Ziya Kalkavan Denizcilik Anadolu Teknik Lisesini bitirdim, şu anda Piri Reis Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği birinci sınıf öğrencisiyim.

2.Kendin isteyerek mi seçtin bu bölümü?

Denizciliği isteyerek seçtim. Tabii bu bölümü seçerken belirli araştırmalar da yaptım.

3.Bölüm içeriğinden ve zorluğundan bahseder misin ?

Denizcilik, gemi içinde güverte ve makine olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Güverte bölümü sırasıyla; Süvari (1. Kaptan), 1. Vardiya zabiti (2. Kaptan), 2. Vardiya zabiti (3. Kaptan), 3. Vardiya zabiti (4. Kaptan) ve güverte lostromosu, gemicilerden oluşan kısımdır. Makine bölümü ise; Başmühendis (Çarkçıbaşı), makine zabitleri ve yağcılardan oluşan kısımdır. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği güverte bölümü için vardiya zabitleri yetiştirir. Kaptan, geminin sevk ve idaresinden sorumlu kişidir. Her meslekte olduğu gibi denizciliğin de zorlukları vardır. Öncelikle fiziksel olarak güçlü ve sağlıklı olmalısınız. Gemide bulunduğunuz sürelerde psikolojik olarak çok zorlanabilirsiniz bu yüzden psikolojik olarak da kendinizi iyi hissetmeniz gerekiyor.

4. Mezun olduğunda iş imkanı nasıl?

Mezun olduğunuz zaman iş imkanı diğer mesleklere göre çok daha iyi fakat denizcilik camiası ne kadar büyük gibi görünse de küçüktür ve gemide yaptığınız bir hata sizin bir daha iş bulamamanıza sebep olabilir, günümüzde bir sürü örneği vardır.
Eğer bu bölümü seçip mezun olur olmaz koca gemilerde kaptan olacağım ve çok çok iyi maaş alacağım diye düşünüyorsanız bu sizin için iyi olmayabilir. Mezun olan herkes öncelikle 3. Vardiya zabiti olarak göreve başlar. Hizmet süresini doldurduktan sonra ehliyet yükseltme sınavına girer ve başarılı olursa ehliyeti yükselir, bu sınavların kolay sınavlar olmadığının altını çizmek gerek. Süvari olmanız için hizmet süreleri ile beraber 22-23 yaşında mezun olan birisi için en erken 30-32 yaş aralığıdır.

İlginizi Çekebilir:   Endüstri Mühendisliği 'ni Kazanmak İçin Tavsiyeler ve Bölüm İncelemesi

5.Peki gemi kaptanı olmak için ne yapmalı?

Gemi kaptanı olmak için Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünü okumanız gerekmektedir ve dediğim gibi hizmet süresini doldurarak ehliyet yükseltme sınavlarıyla gemi kaptanı olmak mümkün.

6.Bu bölümü okumak isteyenlere genel tavsiyelerin nelerdir?

Bu bölümü okumak isteyenlere verebileceğim tek tavsiye eğer kendinize güveniyor ve inanıyorsanız bu mesleği seçin. Bu bölümü okuyup gemideki hayat şartlarına uyum sağlayamayan ve işi bırakan hatta intihar edenler bile mevcut, bu yüzden sadece kendisine güvenen ve inanan arkadaşlar yapabilir.

7.Bize vakit ayırdığın için teşekkür ederiz eklemek istediğin başka bir şey var mı?

Denizcilik güzel meslek, zorlukları var evet ama size yaşattığı, denizde belki de kimsenin şahit bile olamayacağı olaylar yaşayacaksınız. Gerçekten kendinize güveniyor ve yapabilirim diyorsanız size kazandığınız paradan başka çok şey katacaktır.


Bu soru cevap 2017 yılında yapılmıştır.

Yorum yapın