Kişisel Blog Nedir ? Kişisel Blog Açma Rehberi
Herkese merhaba arkadaşlar son günlerde sosyal medyaya ilgi bir hayli arttı.İnternetten para kazanma konuları da artınca insanlar internet üzerinden yeni bir şeylerin arayışına girdi.Bunlardan biri de kişisel türde blog açmak.Biz de bunun üzerine bir yazı hazırlamak istedik ve Kişisel Blog ile aklınızda ne kadar soru varsa yanıtlayama karar verdik.Şuana kadar bize gelen soruları derledik ve bu yazımızda bilgiye ulaşabileceğiniz başlıkları aşağıda belirttik.
Yazı İçeriği :
- Kişisel Blog Nedir ?
- Kişisel Blog Ne Demek ?
- Kişisel Blog Nasıl Açılır ?
- Instagram Kişisel Blog Ne Demek ?
- Kişisel Blog Nasıl Olmalı ? İpuçları
- Kişisel Blog ile Hit Nasıl Artar ?
- Kişisel Blog İle Para Kazanmak Mümkün Mü ?
Başlıklarımızı belirttiğimize göre hazırsak ilk başlığımızla giriş yapalım.
Kişisel Blog Nedir ? Kişisel Blog Ne Demek ?
Kişisel temalı blog tek yazardan oluşan , yazarın uzmanlık alanı, hobileri , kişisel görüşleri , güncel konuları duygu ve düşünceleriyle harmanlayarak okurlarına aktardığı internet sitesidir.Belli bir çizgiyle sınırlamamak gerekir kişisel blog sahibi ne isterse onu yazabilir.Bir blogun kişisel blog olduğunu anlatım tarzından anlayabiliriz.Eğer yazılarında birinci tekil ağızdan anlatım yapıyorsa %90 ihtimalle kişisel blogtur.Peki kişisel blog nasıl açılır ?
Kişisel Blog Nasıl Açılır ?
Kişisel türde blog açmak zor mu? Diye çok soru geliyor aslında.Blog açmak çok zor değil arkadaşlar.Aslında yanlış anlaşılan durum şu kişisel blog açmak diye bir şey yok blog açılır ve işleyişi kişisel blog olur.Ücretli veya ücretsiz şekilde blog açabilirsiniz.Kısa sürede hızlıca blog açmak isteyen arkadaşlar resimli anlatımlarla sunduğumuz Blog Nasıl Açılır? adlı rehberimizi okuyabilirler.
Instagram Kişisel Blog Ne Demek ? Ne İşe Yarar ?
Instagram’ın son güncellemesi ile profillerde birden “Kişisel Blog” ibaresi belirmeye başladı.Bu ibare belirlemeye başlandıkça okuyucularımız tarafından sürekli bize bunun ne işe yaradığı soruları oldu.Arkadaşlar bu ibare ile bizim bahsettiğimiz blogun herhangi bir alakası yok.Bu ibare Instagram kullanıcısının “işletme hesabı”na geçtiğini gösteriyor.İşletme hesabına geçen hesapların bazu artıları şu şekilde ;
- İstatistiksel verilere kolay ulaşım
- Profile gelen direkt “e-posta” ile iletişim butonu.
- Kişisel blog ibaresi.
- Konum belirtebilme.
- Ve diğer özellikler..
Kişisel Blog Nasıl Olmalı ? İpuçları
Kişisel olarak açılan bir blog nasıl olmalı ? Bu blogda olması gereken özellikler nelerdir ? Ne yaparsak bu blogu biraz daha ileriye taşıyabiliriz? Hazırsak bunlar hakkında da birkaç ipucu verelim.
-
Blog İsmi
Eğer isim-soyisim gibi bir blog ismi düşünmüyorsanız blogunuzun ismi kısa,akılda kalıcı ve marka olmaya yatkın olmalıdır.İlerleyen zamanlarda ağızdan ağıza reklam dediğimiz teknik ile sitenizin hit almasının blog ismininde etkisi olacağını unatmayın.
-
Tasarım
Blog açmayı düşünen , veya yeni blog sahipleri tasarım konusunda genellikle yanlış seçim yapmaktadır.Yeni blog sahipleri blog temasının göze güzel gelmesine bakar ve beğendiğini seçer.İşte bu konuda devreye girmemiz gerekiyor.
Blog teması sade ve anlaşılabilir olmalıdır.Eğer tema da aşırı görsellik,karmaşıklık olursa bu site hızınıza olumsuz etki yaratacaktır.Ayrıca karmaşıklık olayını okuyucu da pek sevmez.Bu sebeple temamız sade, şık ve hızlı olmalıdır.
-
Alt Yapı Seçimi
Blog yazmaya WordPress ile mi başlasam ? Blogger ile mi başlasam ? Yoksa diğer platformalara mı kaysam soruları her zaman sorulur.Eğer bu işi ciddiye alıp ilerisini düşünüyorsanız WordPress ile başalyın WordPress ile devam edin diyebiliriz.Wordpress diğer sistemlere göre bize göre bir adım önde.
Ben sadece kendimi geliştirmek istiyorum derseniz tercih sizin tabii…
-
Özgün İçerik
Eğer blog yazarak başarıya ulaşmak istiyorsanız kopyala yapıştır yapmaktan uzak durmalısınız.İçerikleriniz özgün olmalıdır.İçeriklerinizi okuyucunun kolay kavrayabilir şekilde anlatırsanız bu sizin için faydalı olur.
-
Güncellik
Blogunuzun hit almasını istiyorsanız bunun ilk şartı blogunuzu güncel tutmak.Ne demeke güncel tutmak? Blogunuza sürekli içerik girmek.Blogunuza her gün 50 içerik girin demiyoruz belli bir plan yapın ve sürekli aynı planı uygulayın günde 2 içerik veya 2 günde bir içerik örnekleri gibi…
-
Kendinizi İyi Tanıtın
Önce okurlarınıza kendinizi iyi tanıtın bunun için bir hakkımda sayfası oluşturabilirsiniz.Neler yaptığınızı nasıl içerikler sunucağınızı anlatın.Ayrıca reklam vermek isteyenlere (ilerleyen zamanlarda) sitenizin istatistiklerini paylaşarak size neden reklam vermelerini gerektiğini anlatan bir sayfa oluşturun.Böylelikle reklam tekliflerinizi artırabilirsiniz.
-
İletişim
Blogunuzda insanlarla blog yorumları haricinde mutlaka size ulaşabilecekleri bir iletişim formu veya iletişim adresi ekleyin.Böylelikle size yeni sorulan sorulardan yeni içerik fikirleri veya reklam vermek isteyenler tarafından yeni reklam tekliflerinin gelmesini kolaylaştırmış olursunuz.
Kişisel Blog ile Hit Nasıl Artar ?
Blogunuzun hitini artırmanın yolları var.Biz size doğal yöntemlerden bahsedeceğiz.Blog hitinin artırmanın yolları şöyle ;
- Arama motorlarına kayıt olun.
- Seo kavramını iyi öğrenin
- Blogunuz WordPress ise WordPress için gerekli eklentiler yazımızı ziyaret ederek blogunuzu güçlendirebilirsiniz.
- Sosyal medyayı aktif kullanın ve blogunuza sosyal hit sağlamaya çalışın.
- Yazı içi linkleme tekniğini kullanın.
- Yazının sonunda kullanıcyı etkileşime getirecek “Yorumlarınızı bekliyoruz” vb gibi ibareler kullanın.
- Sabırlı olun.
Kişisel Blog İle Para Kazanmak Mümkün Mü ?
Blog yazarak para kazanmak münkün mü ? Evet.Ama bu işe bolca para kazanacağım hırsıyla hızlı başlayıp erken yorulmayın.Planlı ve düzenli şekilde ilk önce hedefiniz kitle sağlamak olsun ondan sonra maddi kazanç zaten gelir.
Blog yazarak para kazanma seçenekleri bolca mevcut biz 4 seçeneği Blog Yazarak Para Kazanmak yazımızda gösterdik dilerseniz yazımıza giderek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yazarların En Çok Yaptığı Hatalar
Son olarak yeni blog yazarlarının en çok yaptığı hatalara değinelim ve bunlardan kaçınmanız için bir liste oluşturalım.
-
Bilindik ve Özverisiz İçerik
En çok yapılan hatalardan biri bu.En bilindik bir içerik konusu belirleniyor ve bunun hakkında bir yazı yazılıyor.Örnek vermek gerekirse “Facebook’a nasıl kayıt olunur” diye bir içerik hazırlamaya karar verdiniz.Gayet çok bilindik bir içerik, fakat bu konu da rakip siteler çoktan içeriklerini hazırladı bile üstüne 5 yıldan fazla süre bile geçti.Eğer onları geçmek istiyorsanız ya anlatımınız içeriğiniz mükemmel ve uzun olacak ya da onlardan daha güçlü bir siteye sahip olmanız gerekecek
Yeni blog sahibi olduğunuz için maalesef ikisi de münkün değil gibi , çok iyi bir içerik hazırlasanız bile bilindik konularda güçlü siteleri geçmek ZOR (imkansız demiyorum). Peki ne yapmalı ?
Pek fazla bilgi girilmemiş ama insanlar tarafından merak edilen konuları ele alırsanız daha fazla hit sağlayabilirsiniz.
Örneğin seyahat blogunuz var , x ülkesi ile vize yeni kalktı , bu x ülkesi ile aramalar artacak ve yeni vize kalktığı için bilgi az olacaktır.
-
Sabırsız Olmak
Yeni blog sahipleri biraz içerik girdikten sonra hemen hit gelmesini bekler.Bu çok yanlıştır.Tabii ki emeğinizin karşılığını beklemek hakkınız ama blog işinde bu biraz daha yavaş işler.Çünkü sizinelinizin altında çalıştırdığınız onlarca editörünüz yok tek başınasınızdır.
Bu nedenle yavaş yavaş ağır ağır basamakları çıkacaksınız.Hiçbir zaman pes etmeyin özgün ve güncel içerik üretmeye devam edin eminiz istediğiniz yere ulaşacaksınız.
-
SEO ve Tasarım
Aslında blog ipuçlarında bunlardan biraz bahsettik ama yapılan hataların en başında gelenlerden biri de maalesef seo ve sitenin tasarımı oluyor.Bu hatalardan bahsedelim isterseniz.
SEO bir sitenin arama motorlarından hit alması için olmazsa olmazdır.Blog yazarken mutlaka SEO kriterlerini göz önünde bulundurarak içeriklerinizi oluşturmalısınız.SEO kriteleri hakkında binlerce makale mevcut ufak bir araştırma sonucu içeriklerinizi SEO kriterlerine uygun yazabilirsiniz.
SEO sadece içerik mi tabii ki hayır , blog yazmadan önce seo konusunu mutlaka araştırın az çok bir bilginiz olsun en baştan sitenizin ayarlarını ve yazılarınızı SEO’ya uygun yaparsanız bu sizin için çok büyük artı puan olacaktır.
Peki tasarım da ne gibi hatalar yapılabiliyor? Tasarım seçiminde yeni blog sahiplerinin yaptığı en büyük hata sadece görselliğe bakarak tasarımın seçilmesi oluyor.İşte bu konuda yine SEO devreye giriyor.Tasarımın seçiminizi sadece görselliğe bakarak değil , seçtiğinin blog temasının hızına,işlevselliğine,ilerde alacağınız reklam yerlerine bakmanız da gerekiyor.Tabii görsellik önemli ama buradaki görsellikten kasıt sade ve şık olmalıdır.
Şimdilik yazımızın sonuna geldik , yeni blog açmak isteyip bu işe başlayacak arkadaşların yeni soruları olursa aşağıdaki kısımdan yorum yaparak bizlere sorularını iletebilirler.Yazımıza bir teşekkür etmek isterseniz sosyal medyadayan bu yazıyı paylaşabilirsiniz.Şimdiden bol şans !
[toc]
Kaliteli ve özgün içeriklerle – görsellerle beslendiği sürece her blog sitesinin orta vadede başarıya ulaşacağını düşünüyorum.
Kesinlikle 🙂