Nasıl Tutumlu Olunur ? Tutumlu Olmak

Hafsa Koçak

Updated on:

nasil-tutumlu-olurum

Bu yazımızda Nasıl Tutumlu Olunur ? Nasıl Tutumlu Olunur kısaca.. ve Nasıl Tutumlu Olunur Maddeler halinde öğreneceğiz.

Nasıl Tutumlu Olunur ?

Atasözlerinin hayatımızda ne kadar yol gösterici deyişler olduğunu hepimiz biliriz.” bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim, körle yatan şaşı kalkar ” gibi atasözleri sosyal çevremizi belirlerken kesinlikle kulağımızda küpe olması gereken atasözleridir.

Hayatta başarılı olabilmek için her alanda ilişki içerisinde olduğumuz insanları doğru şekilde tercih etmemiz gerekmektedir. Örnek olarak; ekonomik anlamda başarılı insanları bir inceleyelim. Her gün etrafında kendisi gibi maddi anlamda başarılı olmuş iletişim becerileri yüksek insanlar bulunur.

Aynı şekilde Başarısız insanlar inceleyecek olursanız da; hayatta kendini kurban gibi ilan eden, yenilmiş insanlara etrafına topladıkları görürsünüz. Kısacası ünlü Kişisel Gelişim Uzmanı Jim Rohn’un da dediği gibi : Hayattaki her alandaki başarınız etrafınızda en çok vakit geçirdiğiniz altı kişinin ortalamasıdır diyebiliriz.

nasil-tutumlu-olurum
nasil-tutumlu-olurum

Sosyal çevreniz kendi ekonomimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Arkadaşlarınız, aileniz, kardeşiniz İşin özü etrafınızdaki herkes hatalı harcama alışkanlıklarını sahip kişiler olabilir, parayı doğru yönetim yediklerinden dolayı sizleri de aynı rüzgarın içerisine alabilirler.

Zaman zaman evinizdeki dostlarınızı kırmamak için gereksiz yere para harcamak zorunda kaldığınız durumlarla karşılaşıyor olabilirsiniz. Hatta belki zaman içerisinde çevrenize Sadece ayak uydurabilmek için yerli yersiz borca girmek gibi hatalarda yapıyor olabilirsiniz.

Birçok insan kendi ekonomik planlı çıkartıp bütçesine bağlı harcamalar yapmakla uğraşmaz bununla beraber kendisine sorulduğu zaman ne kadar borcumu ne olduğunu ve ödemelerinin ne sıklıkta yapılması gerektiğini bildiğini iddia ederler.

Her şeyden önce finansal durumunuzun çevreniz tarafından kötü yönde etkilenmemesi için etrafınızdaki insanlara “Hayır” ve “Dur” demeyi bilmeniz gerekiyor. Yeterli liderlik becerilerini sahipseniz etrafınızdaki insanların harcama alışkanlıkları değiştirebilmeleri için onlar da tavsiyelerde bulunun.

İlginizi Çekebilir:   Diyet Yapmadan Nasıl Zayıflanır ? 4 Kural

Eğer yapamıyorsanız burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, vakit geçirdiğiniz insanların ekonomik anlamda ve diğer anlamlarda sizi yukarı çekecek tarzda insanlar olmasına gayret edin.

Birlikte zaman harcadığınız insanlar kimler?

Etrafınızdaki insanların maddi durumunuzda olumsuz etki yaratmasını istemiyorsanız o zaman onların size kattığı değerlere ve kaybettiklerine dair bir kıyaslama yapmanızı tavsiye ederiz. Bu listeye Arkadaşlarınızdan başlayabilir ve sürekli olarak görüştünüz insanların kendi bütçelerini üretirken ne kadar başarılı olduğunu göz önünde bulundurabilirsiniz.

Örnek olarak; kaç tane yakın arkadaşınız sizi gereksiz yere para harcamanız konusunda uyarıyor? Arkadaşınız size gereksiz olacak bir şeyi satın alma kararı verdiğinizde uyarılarda bulunuyor? Kaç tane arkadaşınız sadece içinden geldiği için “Hadi bu akşam eğlenmeye gidelim” ve gereksiz “para ezelim” diyor?

Aynı şekilde sadece bir gecelik eğlenceler için kaç tane arkadaşınız haddinden fazla para harcamayı son derece mantıklı buluyor? Kısacası çevrenizdeki insanların size ekonomik anlamda ne şekilde tavsiyeler verdiğini, onların kendi ekonomik durumuna bakarak yorumlayın.

Tutumluluk konusunda bilinçli olun ve etrafınızı uyarın

Eşiniz, kız arkadaşınız ya da dostlarınız, yanınızda her kim hatalı harcama yapıyorsa bunu gördüğünüz anda onu uyarmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Etrafımızdaki insanların bizi yukarı çekmesini istiyorsak, öncelikle biz de etrafımızdaki insanların yukarı çekmeye gayret etmeliyiz.

Bütçenizi aştığınız bir ay içerisinde yakın arkadaşlarınızdan biri sinemaya gitme ya da dışarı çıkma teklifinde bulunuyor olsa ona bir alternatif üreterek daha tutumlu sonuçlar almayı söyleyebilirsin.

Pinti davranışlarla tutumlu davranışlar arasındaki ince çizgiyi kaçırmadan, aylık bütçenizi belirledikten sonra ona sadık kalarak harcamalar yapmanız, ekonomik anlamda sizinle kazanan bir birey olmanızı sağlayacaktır.

Aylık geliriniz her ne olursa olsun %15 civarında bir rakamı bütün faturalardan bütün harcamalardan önce kendinize ödeme yaparak mutlaka tasarruf etmeyi ihmal etmeyin. Kredi kartlarınızın tamamını kesip attıktan sonra borçsuz bir şekilde yaşantımıza devam etmeyi alışkanlık haline getirin.

İlginizi Çekebilir:   Benzinli Mi Yoksa Dizel Araçlar Mı Daha Avantajlı?

Yorum yapın