Vram Nedir ?
Bilgisayarımızda kullanageldiğimiz RAM’in (Random Acess Memory) çok farklı çeşitleri vardır. Bu çeşitlerin içerisinde yer alan VRAM, “Video RAM” kavramının kısaltılmışıdır. VRAM özellikle bilgisayarınızın görüntüleyeceği görsel verileri depolamak için kullanılır. 80’li yıllarda özellikle IBM tarafından kullanılmaya başlanan VRAM esasen ekran kartlarının üzerinde yer alan bellek modüllerine verilen addır. Ekran kartı üzerinde yer alan bu bellek modülleri ne kadar çok olursa, kartın performansı da o kadar yüksek olacaktır.
VRAM, grafik işlemcinizin (GPU) ihtiyaç duyduğu oyun dokuları, ışıklandırma efektleri gibi bilgileri belleğinde tutar ve böylelikle GPU’nun bu bilgilere hızla erişmesi ve bu bilgileri monitörünüze yansıtması sağlanır.
Vram Nedir ?
Tarihçesi
F.Dll, D. Ling, and R. Matick tarafından icat edilen VRAM ilk olarak 1985 yılında piyasaya sürülmüştür. IBM tarafından yüksek çözünürlüklü grafik adaptörlerinde kullanılmaya başlanan VRAM piyasada hızla yaygınlaşmış ve kullanım alanını genişletmiştir.
VRAM’in geliştirilmesinden önce, kullanılan çift portlu bellekler VRAM’in yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmasıyla daha düşük maliyetle mal olmaya başlamıştır.
Türleri
SGRAM: En az maliyetli bellek tipidir. Veriler, tipik okuma, yazma ve güncelleme işlemleri yerine tek bir işlemle değiştirilebilme özelliğine sahiptir.
RDRAM: 800 MHz’ye kadar veri aktarım hızına sahip olabilen en hızlı video RAM tipi olarak kabul edilir. Verilerin daha da basitleştirilmiş bir veri yolundan geçmesine izin verir. Aktarım oranını ikiye katlayan ikili kanalların olması durumu söz konusudur.
WRAM: Normal VRAM’lerden yaklaşık % 25 daha fazla bant genişliğine sahiptir. Yüksek performanslı ve çift portlu bir bellek tipidir.
MDRAM: Belleğin 32 KB’lik parçalara bölünmesine yardımcı olan yüksek verimli bir bellek tipi olarak kabul edilir. Diğer Video RAM tiplerine göre daha ucuzdur.