Yağlı cilt, sebum salgısı fazla olan cilttir. Bu cilt tipinde, çene ve T bölgesi dediğimiz alın-burun hizasında parlamalara, akneye, siyah noktaya ve gözenek genişlemesine eğilim oldukça yüksektir. Bu şikâyetler ergenlik çağında ve adet dönemlerinde artış gösterir. Eğer sizde cilt bakımı konusunda sorunlar yaşıyorsanız, yazımızın devamında yağlı ve sivilceli ciltler için bakım önerilerimizi inceleyebilirsiniz.
Yağlı ve Sivilceli Ciltler için Bakım Önerileri
Yüzünüzdeki mevcut akne ve akne izleri için öncelikle bir doktora başvurun. Dermatoloğunuzun önerdiği ilaç tedavisiyle birlikte bakımınızı rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Cildi temiz tutmak: Kesinlikle en önemli adım cildimizi sabah ve akşam yüz yıkama jeliyle yağdan arındırmak. Yüz yıkarken sıcak sudan uzak durmalıyız. Sıcak su, gözenekleri genişlemesine ve cildin yağlanmasına neden olur.
Yağlı cilt bakımı nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmeli?
Yıkama Sonrası Nemlendirme
Ne yazık ki kuru kalan cilt, daha çok sebum salgılayacak ve daha yağlı bir görüntü ortaya çıkacaktır. Mutlaka, yıkamalardan sonra uygun nemlendirici (yağlı ciltler için, termal su içeren ve yatıştırıcı özelliğe sahip nemlendiriciler) kullanılmalı ve denge sağlanmalıdır.
Sık Duş almak
Saçlarımızı yağdan ve kirden arındırmak cildimizin de temiz kalmasına yardımcı olacaktır.
Temiz yastık yüzü kullanmak: Her duştan sonra yüzümüz gibi yastığımız da temiz olmalıdır. Kirli yastık yüzüne temas, yağı ve akneleri arttıracaktır.
Güneş Koruyucu Kullanmak
Sokağa çıktığımızda yağlanan ve huzursuz bir ciltten kurtulmak için en önemli adımlarımızdan biri de cildimize uygun güneş koruyucu bulup düzenli kullanmaktır. Güneş koruyucu, cildimizi güneşin ısısından ve zararlı ışınlarından koruyup yağlanmasını, aknelerin mor leke bırakmasını önler. Yapışkan ve parlak bir etki yaratmaması için su bazlı olmalıdır ve eczanelerden alınmalıdır.
Tonik Kullanımı: Gül suyu, maden suyu ve misel sulu toniklerle gün içinde cildinizi ferahlatmak da yararlı olacaktır.
Sivilceler ile nasıl mücadele edilir?
Akne halk arasında sivilce olarak bilinir. Sivilce ciddi bir cilt sorunudur. Kişide ağır utangaçlığa ve özgüven yitimine neden olur. Ergenlik döneminde yoğun olarak görülen akne korkulacak bir rahatsızlık değildir. Evde basit yöntemlerle sivilce oluşumu engellenebilir. Yağ bezlerinin aktif, gözeneklerin bol olduğu ciltlerde ortaya çıkar. Stresli yaşam süren ve hormonal değişiklik yaşayan kadınlarda akne çok sık görülür.
Sivilceden kurtulmak için sivilce oluşan bölgeyi temiz tutmak gerekir. Cildi tahriş etmeden, cildin pH’ına yakın toniklerle cilt temizlenmelidir. Gözeneklerde biriken kir tonikle temizlenir. Üzerine bir havlu geçirdiğiniz yüzünüzü kaynama sıcaklığındaki suyun buharına doğru tutup gözeneklerinizi genişletin.
Gözeneklere sinen siyah noktaları cildinizden uzaklaştırın
Kil maskesi ile cilt altında kitle yapan yağları kurutabilirsiniz. Sivilceden korunmanın diğer bir yolu da diyetten geçer. Bütün besin guruplarından dengeli miktarda tüketmeye özen gösterin. Bol su tüketmenin yanı sıra meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. Rezene bitki çayı sivilceye iyi gelir.
Cildin kan akışını artıracak spor ve egzersizler yapmalısınız. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç almayın ve bilinmedik tavsiyeleri uygulamayın. Cildi temiz tutmak sivilceleri iyileştirir. Elma sirkesi ya da üzüm sirkesi ile cildinizi her gece silmek sivilceleri azaltır ve zamanla yok eder. Limonu suya pamuk daldırıp sivilceli bölgeye sürüp 5 dakika bekletip bol su ile cildi yıkamak sivilceleri yok eder.
Kan şekeri düzeyini yavaş yükselten glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmeye özen gösterin. Öğün atlamayın. Güne kesinlikle kahvaltısız başlamayın. Cilde uygulanan papatya çayı cilt iltihaplarını giderir. Sivilce, cilt yüzeyindeki çinko eksikliği ile ortaya çıkar. Sivilce oluşumunu engellemek için çinko bakımından zengin kozmetik ürünleri kullanılmaya özen gösterin.