Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?

dogukan

Updated on:

Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu içeriğimizde Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır? Gibi konular hakkında bilgi vereceğiz. Sizler de yatay geçiş ile okul, bölüm değiştirmek istiyorsanız bu içeriğimizi incelemelisiniz. Yatay geçiş yapmak için şartlar nelerdir? Hangi dönem de geçiş yapılır? Not ortalaması nasıl olması gerekmektedir? Gibi aklınıza takılacak her türlü soruyu yanıtlayacağız. İyi okumalar.

Yatay geçiş yapmak için bütün okulların koyduğu şart yüksek not ortalamasına sahip olmanızdır. En düşük not ortalamasını da her okul kendisi belirlemektedir. Ama genelde en düşük not ortalaması 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişmektedir. En erken şekilde yatay geçiş yapmak istiyorsanız 1. yılınızı tamamladıktan sonra geçiş yapmanız mümkündür. Hazırlık döneminde yatay geçiş yapmanız mümkün değildir. Ama detaylı bilgi vermeden önce Yatay geçiş nedir ondan bahsedelim.

Yatay Geçiş Nedir? 

Üniversite sınav sonuçlarına göre bir üniversite ve bir bölüm yerleştikten sonra belli bir dönem sonra ya aynı bölüm ya da farklı bölüm için farklı bir üniversiteye geçmek isteyen öğrencilere verilen uygulamadır.

Okuduğu bölüm ile geçiş yapmak istediği bölümün puan türleri farklı ise sınava girdiği yıl geçmek istediği bölümün puan türünün hesaplamış olması gerekmektedir. Yani örnek vermek gerekirse siz TM bölümünü kazandınız ama MF bölümünden bir bölüme yatay geçiş yapmak istiyorsunuz. Bu geçişi yapabilmeniz için üniversite sınavında yanı YKS sınavında MF puanınızın hesaplanmış olması gerekmektedir.

Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?
Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eğer farklı bir türden bölüme geçiş yapmak istiyorsanız öncellikle geçmek istediğiniz bölümün puan türünün sınava girdiğiniz yıl hesaplanmış olduğundan emin olmalısınız. Eğer bölüm değil ama okul değiştirmek için yatay geçişi tercih ediyorsanız okulunuzdaki ortalamaya dikkat etmelisiniz. Her üniversite en düşük puanı kendisi belirlemektedir. Ama genellikle en düşük ortalama 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 olarak belirlenmektedir. Ve alttan dersiniz olmadığı sürece birince döneminizi tamamladıktan sonra yatay geçişe başvuru yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:   Pilot Nasıl Olunur ? Nasıl Pilot Olurum ? Pilot Olmak

En erken 1. dönemi tamamladıktan sonra başvuru hakkınız oluşmaktadır. Hazırlık sınıfı buna dahil değildir. Üniversitede ki ortalamanızın hesaplanabilmesi için birinci yılınızın tamamlamanız gerekmektedir. Bu yüzden birinci dönemi tamamladıktan sonra yaz tatili sürecinde gitmek istediğiniz üniversitelerin duyurularını takip ederek Yatay geçiş tarihlerinde başvurunuzu yapabilirsiniz.

Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?
Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?

Önlisans bölümü okuyorsanız eğer birinci dönem ve son dönem başvuru yapamazsınız. Lisans bölümleri içinse ilk yıl ve son yıl için yatay geçiş başvurusu yapamamaktadırlar. Bir öğrenci bir üniversiteye iki kez başvurma hakkına sahiptir. İlk dönem başvurduktan sonra red alan bir öğrenci ikinci dönem de aynı okula başvurma hakkına sahiptir.

Her okul yatay geçiş ile ne kadar öğrenci alacağına okulun ve bölümün kontenjanına göre karar vermektedir. 100 kişilik bir kontenjana sahip bölüme yatay geçiş ile 5 öğrenci alabilirler yani tamamen üniversitenin kararına bağlıdır bu kontenjan belirlemesi.

Bazı özel durumlar vardır ve kaydınızı dondurmak durumunda kaldınız. Daha sonra okulunuza devam edip yatay geçiş yapmak istediğinizde bu hakkınızı kaybetmiş olmazsınız yine aynı şekilde not ortalamanıza göre ve alttan dersinizin olmamasına göre yatay geçiş için başvuru yapabilirsiniz. Ama disiplin cezasını aldıysanız eğer yatay geçiş hakkınızı kaybetmiş sayılırsınız ve yatay geçiş için başvuru yapamazsınız.

Yatay Geçiş Türleri Nelerdir?

  1. Kurumlar Arası Geçiş

    Kurumlar arası geçiş kayıtlı olduğunuz üniversiteden ve bölümden farklı bir üniversiteye ve aynı bölüme geçme işlemidir. Yani örnek vermek gerekirse Burdur Mehmet Akif Üniversitesi – Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden, Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümüne geçiş için örnek verebiliriz.

  2. Kurum İçi Geçiş

    Kayıtlı olduğunuz okulun okuduğunuz bölümünden memnun değilsiniz ve bölüm değiştirmek istiyorsanız ama okulunuz da kalmaya devam etmek istiyorsanız Kurum İçi Geçiş yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse uluslararası finans bölümden uluslararası ticaret uzmanlığına gibi eş alanlara sahip bölümlere geçiş yapabilirsiniz.

Daha fazla bilgi ve içerik için https://tr.pinterest.com/fikirguzel/_created/ adresine göz atabilirsiniz. Yorum kısmından bizlere yorum yaparak düşüncülerinizi ve sorularınızı iletebilirsiniz. Üniversiteler hakkında veya sınavlar hakkında neleri merak ettiğinizi bizlere iletirseniz eğer sizler için daha ayrıntılı bilgiler verip içerikler paylaşabiliriz.

Sitemizi inceleyerek sizlerin daha çok hoşuna gidebileceğine inandığımız kategorilere göz atabilirsiniz. Sağlıktan, modandan, güzellikten, film ve dizilerden birçok konu hakkında hoşunuza gidebileceğine inandığımız bölümler mevcuttur. iyi okumalar

İlginizi Çekebilir:   DGS Nasıl Çalışılır 2023

Yorum yapın