Bloke Teminatlı Kredi Kartı Nedir – Nasıl Alınır?

dogukan

Updated on:

bloke-teminatli-kredi-karti-nasil-alinir

Bloke teminatlı kredi kartı nedir, bloke teminatlı kredi kartı nasıl alınır diye soruyor ve bu kartlar hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Hepimizin zaman zaman,  ekonomik sıkıntılar yaşadığı süreçler olmuştur. Bu dönemleri çoğu zaman giderlerimizden kısarak, bazen gelirimizi ek işlerle arttırarak bazen de kredi çekip tüm borçlarımızı toparlayarak atlatırız fakat bu dönemleri bir de daha şiddetli bir şekilde yaşadığımız dönemler olur.

Bu dönemlerde hepimizin hayatına girmiş olan çoğu yerde nakit yerine kullandığımız kredi kartımız olmazsa olmazımızdır.

Nakit sıkıntısı çekildiği zaman bir kurtarıcı olan kredi kartı da, bankalarla sorun yaşayıp kredi notumuzun dibe vurduğu dönemlerde kullanamaz hâle gelir.

Bankalar kredi ve kredi kartı gibi ürünlerimizdeki gecikmeli ödemeler nedeniyle yeni bir kredi vermediği gibi kredi kartı limitimizi de arttırmazlar.

Hele ki yasal sürece giden borcumuz varsa yeni bir kredi kartı almak ne yazık ki uzunca bir süre mümkün olmuyor.

İşte tam da bu süreçte imdadımıza bloke teminatlı kredi kartları yetişiyor. Bloke teminatlı kredi kartını birçok kişi bilmediği için bankalardan böyle bir talepte bulunmuyor. Bankalarda bloke teminatlı kredi kartı verdiklerine yönelik bir reklam yapmıyor.

Ancak bloke teminatlı kredi kartı almayı düşündüğünüz bankanın bir şubesine gittiğiniz zaman sizlere bu konu hakkında detaylıca bilgi verip yardımcı oluyor.

Bloke Teminatlı Kredi Kartı Nedir – Nasıl Alınır?

Bloke teminatlı kredi kartı nedir, bankaya ön ödeme yaparak aldığınız bir kredi kartı türüdür. İşleyişi ve mantığı şu şekildedir.

Örneğin bir bankadan bloke teminatlı kredi kartı almak istiyorsunuz, bankanın ilgili şubesine gittiğiniz zaman, bir nakit para vermeniz gerekiyor.

1000 TL bir nakit para verdiğiniz zaman banka size yatırdığınız tutardan biraz daha az bir tutarda 800 TL civarında bloke teminatlı kredi kartı veriyor.

bloke-teminatli-kredi-karti-nedir
Bloke Teminatlı Kredi Kartı Nedir?

Ödemelerinizi bloke teminatlı kredi kartınızdan yapıyorsunuz ve bloke teminatlı kredi kartınızın dönem borcu geldiğinde sizden asgari tutarını değil, dönem borcunun tamamını ödemeniz talep ediliyor.

Şimdi içinizden şu geçiyor, nakit paramı bağlayıp bir kredi kartı alıyorum, gelen dönem borcunun tamamını ödüyorum öyleyse bloke teminatlı kredi kartını niye aldım o zaman?

Bloke teminatlı kredi kartı aldığınız ve harcamalarınızı da her ay, mevcut dönem borcunun tamamını ödeyerek düzenli bir şekilde ilerlediğiniz zaman kredi notunuzu yükseltmiş oluyorsunuz.

bloke-teminatli-kredi-karti-veren-bankalar
Bloke Teminatlı Kredi Kartı Veren Bankalar

Blok Teminatlı Kredi Kartı Veren Bankalar

Blok teminatlı kredi kartı veren bankalar, hemen hemen her banka veriyor. Sonuç olarak sizden ödeme yapmamanız durumda el koyabileceği bir parayı ilk başta önden alıyor.

Neredeyse her sene yeni bir banka açıldığı için, ister istemez blok teminatlı kredi kartı almak isteyen kişilerinde bulunan yıl bazında arama yaptığını görüyoruz.

Örneğin bu sene için bloke teminatlı kredi kartı veren bankalar araması yaparak ilgili bankalara ulaşmak mümkün.

Blok teminatlı kredi kartı alma ihtiyacımız olacak duruma gelmeden önce yazımızın içerisinde de belirttiğimiz gibi, hala bankalar kredi veriyorsa, kredi çekip borçlarımızı kapatıp, tek bir bankaya tek bir kredi üzerinden ödeme yapmak daha mantıklı gözüküyor.

Örneğin 700 – 1099 orta riskli grupta olduğumuzu düşünelim. Bu gruptayken bloke teminatlı kredi kartı almaya gerek yok çünkü hala bankalar bize kredi verebilir durumda.

Tabii hepsi değil, çünkü kredi puanı olarak en alt grubun bir üzerindeyiz yani en riskli gruba inmemiz an meselesi. Bu yüzden orta riskli gruptayken kolay kredi bankaları bulmamız gerekiyor.

Kolay Kredi Veren Bankalar Hangileri?

Kolay kredi veren bankalar genelde yeni açılan özel bankalar oluyor. Mesela en yeni bankalar günümüze baktığımız zaman, Aktifbank ve Odeabank olarak gözüküyor.

Bu bankalar yeni açılmış olmasalar da piyasaya en geç girmiş, diğer bankaların kuruluş tarihine bakıldığı zaman yeni bankalar olarak adlandırabileceğimiz bankalardır.

kolay-kredi-veren-bankalar-hangileri
Kolay kredi veren bankalar hangileri

Bloke Teminatlı Kart Veren Bankalar

Aktifbank ve Odeabank gibi bankacılık sektörüne sonradan girmiş yeni bankalar müşteri toplamak ve portföy edinmek adına orta risk grubundaki kişilere de borç vererek risk alırlar.

Çünkü bu kişiler yazımızın içerisinde bahsetmiş olduğumuz dibe gitmeden çekeceği son bir krediyle tüm borçlarını toparlayıp tek bir kredi çatısı altında ve tek bir bankada birleştirerek düzenli ödeyerek, belli bir sene sonra düzlüğe çıkacak olan kişiler olabilir.

Bu şekilde durumu kötüye gidiyorken, bir bankadan alacağı son krediyle durumu toparlayan kişiler kendisine kredi veren bankayı unutmaz ve durumunu düzelttiği zamanda o bankayla çalışmaya devam eder. Bunu bilen bu bankalar, bu kişilere son bir şans verir.

İlgili kişi ya bu noktaya gelene kadar ki hatalarını yapmaya devam edip hızla en riskli grubunun dibine gidecektir ya da bankanın kendisine tanıdığı son krediyle durumunu toparlayacaktır.

Sonuç olarak tabii ki hiç kimse, kredi ve kredi kartı gibi ürün ödemelerini geciktirerek veya ödemeyerek kredi puanının en riski gruba girmesini istemez.

Çünkü bankaların kendisiyle tekrar çalışmak istemesinin yıllar alacağını bilir fakat bazen de insan hayatında çok önemli yükselişler ve çöküşler olabiliyor.

Eğer ki en riski gruba girerek bloke teminatlı kredi kartı almak durumunda kalırsak, bloke teminatlı kredi kartının avantajları ve dezavantajları var tabii ki.

Gelin birlikte bloke teminatlı kredi kartı almanın avantajları ve dezavantajlarına bakalım.

Bloke Teminatlı Kredi Kartının Avantajları ve Dezavantajları

Bloke Teminatlı Kredi Kartının Avantajları:

  • Düşük bir limite de sahip olsak kredi kartına sahip olmuş olursunuz.
  • Almış olduğunuz teminatlı kredi kartını, her ay düzenli bir şekilde öderseniz, kredi notunuzu yükselterek yeniden bankalar ile çalışmaya başlayabilir ve normal bir kredi kartı başvurusunda veya kredi başvurusunda olumlu değerlendirilebilirsiniz.
  • Bloke teminatlı bile olsa sonuçta normal bir kredi kartıyla nasıl harcamalarınızda taksitlendirme yapabiliyorsanız aynı şekilde teminatlı kredi kartınızdan yapacağınız harcamalarınızı da taksitlendirerek, bütçenizi rahatlatabilirsiniz.

 Bloke Teminatlı Kredi Kartının Dezavantajları:

  • Durumunuz belli olduğu için bloke teminatlı kredi kartı aldığınızı unutmayın. Bu durumda kredi kartı aidatı kesildiği zaman itiraz etme şansınız olmaz, zaten içeride de bir teminat tutarınızın olduğunu düşünürsek kredi kartı aidatına itiraz etseniz bile bankalar olumlu karşılamaz.
  • Teminatlı kredi kartı borcunuzu kısa bir süre bile geciktirmiş olsanız bile banka, kartı açtırırken sizden almış olduğu bloke tutarından mahsuplaşma yoluna gider, hatta kredi kartı borcunun tamamını tahsil edip teminatlı kredi kartınızı iptal bile edebilir.
bloke-teminatli-kredi-karti-yorumlari
Bloke Teminatlı Kredi Kartı Yorumları

Bloke Teminatlı Kredi Kartı Yorumları

Soru 1: Hangi bloke teminatlı kredi kartını aldınız?
Cevap 1: Happy silver verdiler hocam. Temassıs ve bonus özelliği mevcut visa.

Soru 2: Hocam garanti bankasındaki kredı kartınızdan yıllık kart ücreti alınıyor mu acaba? Birde limit tam olarak nedir. özel değilse yanıtlıya bilir misiniz ?

Cevap 2: Kuveyt Türk Bankasından aldığım bloke teminatlı ve kullandığım kart için 5500 TL yatırdım ve sonrasında 5000 TL’lik kart aldım.

Kuveyt Türk bankası limitimin yüzde 10 kadarını fazladan yatırmamı talep ediyor. Ek olarak 1000 TL ve katları olacak şekilde yapabiliyorsunuz. Bu kart yaptığım online ve ev alış verişlerini yaptığım kart. Aidat almıyor benden.

Soru 3: Yıllık kart ücreti diğer bankalarda var mı?

Cevap 3: Bildiğim kadarıyla bireysel bankacılıkta yıllık, aylık ya da herhangi bir aidat ücret vs. olmuyor. Alınması kesinlikle yasak.

Soru 4: Başka hangi bankadan aldınız?

Cevap 4: Garanti Bankası‘nın verdiği bloke teminatlı kart kullanmıştım. Müşteri danışmanı ile görüşüp 2000 TL vadeli hesap açıp bloke yapmışlardı. Başvurmamın ardından 4 gün sonra onaylandı ve 1700 TL limit verdiler. 10 ile 12 ay arası kullandım ve bir eksiği yoktu.

Kredi notu nedir?

Kredi kayıt bürosu tarafından, çalışmış olduğunuz bütün bankalardaki, kredi kartı ve kredi gibi ürünlerinizin ödeme alışkanlıklarını göz önüne alarak 0 ile 1900 arasında belirlenen puana kredi notu denmektedir.

  • 0-699 En Riskli
  • 700-1099 Orta Riskli
  • 1100-1499 Az Riskli
  • 1500-1699 İyi
  • 1700-1900 Çok İyi

Kredi notunuzu en riskli gruba sokmamanız çok önemlidir.

Ödeme dengenize bakıp en riskli gruba doğru gidiyorsanız, bankalar size kapılarını kapatmadan tüm borçlarınızı kapatacak şekilde bir kredi çekip bu durumdan kurtulmanız en doğru olan.

Tabii geç kalınmışlıklar için de yazımızın konusu olan bloke teminatlı kredi kartı sizin kurtarıcınız olacaktır.

Bloke teminatlı kredi kartını bankadan alana kadar ki yaşadığınız süreçte yasal takibe düşmemeniz çok önemli.

Yani kredi ve kredi kartı gibi ürünlerinize ait borçlarınız gecikmede olabilir ama yasal takibe düşmemesi çok önemli.

Yorum yapın